Skip to main content
Mens en gezondheid

Tips voor als je een elleboogbrace wilt aanschaffen

By 11 december 2023No Comments

Soms kan je lichaam wel een extra steuntje gebruiken, bijvoorbeeld na een elleboogblessure of bij overbelasting van je arm. Een elleboogbrace kan dan precies die ondersteuning bieden die je zoekt. Het ellebooggewricht is bovendien een complex gewricht, dat bij klachten best wel wat extra aandacht vereist. Een goede ondersteuning kan ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft en de elleboog vlotter kan herstellen. Weet je van jezelf dat je elleboog een zwakke plek is? Dan kan het verstandig zijn om dit hulpmiddel preventief in te zetten als je gaat sporten of een zware lichamelijke inspanning gaat verrichten. Lees hier meer! 

Belangrijke redenen voor het gebruik van een elleboogbrace

We kunnen diverse situaties onderscheiden, waarin het dragen van een elleboogbrace geen overbodige luxe is. Maak je veel repetitieve elleboogbewegingen op je werk of tijdens het sporten? En heb je daarbij snel last van het gewricht van je elleboog? Dan kan een brace een goed beschermmiddel zijn, om ernstige klachten te vermijden. Ben je misschien een golfliefhebber of een fanatieke tennisspeler? Ook dan loop je het risico op het overbelasten van je elleboog. Dus dan kun je maar beter voorzichtig zijn en kiezen voor een ondersteunende brace. Verder kan een brace nuttig zijn bij aandoeningen, zoals tendinitis en artritis. Dit kan anders namelijk leiden tot ontstekingen en veel pijn. 

Wat doet een brace precies?

Als je overweegt om een elleboogbrace te gebruiken, is het goed om te weten wat een brace nu eigenlijk precies doet. Een goede brace is zo ontworpen dat het de druk op het gewricht kan verminderen en de bloedcirculatie bevordert. Daardoor wordt de pijn snel verlicht en het herstelproces geoptimaliseerd. Echter, hier hebben we het over een brace die bij lichte klachten of ter preventie ondersteuning biedt. Daarbij speelt ook het doel waarvoor je de brace wilt gaan gebruiken een grote rol. Misschien is het na een ongeluk of een operatie belangrijk dat je je elleboog in een bepaalde positie houdt? Voor dit soort situaties bestaan er speciale scharnierende braces. Deze bieden niet alleen compressie, maar ook extra stabiliteit.  

Haal optimaal voordeel uit je brace

Op de eerste plaats, is het dus belangrijk dat je de juiste brace kiest voor jouw situatie. Let op de tweede plaats op de grootte en de perfecte pasvorm, want ook op dit gebied kunnen er vele verschillen bestaan. Niet vreemd natuurlijk, want ieder mens is anders. Op de derde plaats, is het essentieel dat je de elleboogbrace op de juiste manier gebruikt voor een maximale effectiviteit. Veel mensen die dit hulpmiddel voor het eerst gebruiken, hebben de neiging om zo gauw als de pijn minder wordt, de brace meteen niet of minder te gebruiken. Het is echter heel belangrijk om het herstelproces te voltooien om te voorkomen dat de blessure terugkeert. Volg dus steeds goed de adviezen op van de zorgverlener en van de aanbieder van de brace. 

Overweeg je een elleboogbrace aan te schaffen? 

Vraag dan allereerst een professionele beoordeling van je situatie door een deskundige. Dat kan een arts of een fysiotherapeut zijn. Het is verstandig om op basis van deze beoordeling samen te kijken naar wat voor jou de beste elleboogbrace is en of er misschien aanvullende behandelingen nodig zijn. Kijk ook eens naar de voordelen van een schouderbrace!