Skip to main content
Mens en gezondheid

Neurolinguïstisch programmeren – herken, erken en verbeter jezelf

By 11 december 2023No Comments

Een hele mondvol, dat neurolinguïstisch programmeren. Het komt uit de psychologie vandaan en is best populair aan het worden. In het kort heet het NLP. Met neurolinguïstisch programmeren probeer je veranderingen te maken. Dat zijn dan positieve veranderingen door zaken te begrijpen en te beïnvloeden. Het gaat om de verbinding tussen:

 

  • Neurologische processen
  • Taal (linguïstiek)
  • Gedragspatronen

 

In dit artikel kom je te weten hoe je met neurolinguïstisch programmeren kunt komen tot persoonlijke groei. Waarbij je meteen ook effectiever leert communiceren en een positieve gedragsverandering kunt aangaan.

 

Neurolinguïstisch programmeren: neurologische processen

Het hart van NLP is wel het begrip van neurologische processen. Die processen verwijzen naar de manier waarop wij onze ervaringen waarnemen, verwerken en opslaan in ons zenuwstelsel. Zie je zintuigen als de poortwachters van je ervaringen. NLP zegt nu dat deze input (de ervaringen) onze manier van denken en ons gedrag beïnvloedt. Als je je nu echt bewust wordt van deze processen, dan begrijp je als individu beter waarom je vaak reageert zoals je reageert. 

 

NLP: taal

Naast neurologische processen heeft NLP ook veel aandacht voor taal. En wel taal die onze gedachten en ervaringen vormgeeft. Er wordt hier niet alleen de gesproken taal bedoeld (praten met een ander) maar ook praten in jezelf en met jezelf (de interne dialoog). We gebruiken ieder voor zich een eigen soort taal. Dat hele persoonlijke taalgebruik heeft invloed op:

 

  • Je emoties
  • Je overtuigingen
  • Je gedragingen

 

NLP helpt bij het bewust worden van de woorden die we kiezen en benadrukt een positieve zelfspraak. Want dat kan meer zelfvertrouwen en motivatie geven. Negatieve zelfspraak doet iets tegenovergesteld; die creëert belemmeringen. Doel van NLP is om taalpatronen positief te veranderen en dat te stimuleren.

 

Neurolinguïstisch programmeren: herprogrammeren van gedragspatronen

Behalve neurologische processen en taal staat ook het programmeren van gedragspatronen centraal bij NLP. Er is het idee dat menselijk gedrag niet meer is dan een reeks patronen die je hebt aangeleerd. Je kunt die patronen aanpassen, in de woorden van het NLP: herprogrammeren. Concreet betekent dat dat je beperkende overtuigingen kunt herkennen om die daarna te veranderen. Wat dan volgt is dat je positievere en effectievere keuzes kunt maken. En dan niet alleen op de korte, maar zeker ook op de lange termijn. Er zijn allemaal technieken om dit goed te kunnen doen. Je kunt gedachten in nieuwe kaders zetten. Ook kun je bevestigend positief (affirmatief) leren denken.

 

Een drietal toepassingen

NLP is dus een soort methode die je kunt gebruiken voor allerlei aspecten:

 

  • Betere en effectievere communicatie (zeker ook zakelijk)
  • Therapeutische doelen
  • Persoonlijke ontwikkeling

 

Bij effectieve communicatie is NLP een behoorlijk krachtig instrument. Je leert beter te begrijpen hoe anderen denken en je kunt je communicatie daarna beter op anderen aanpassen. Therapeutisch werkt NLP om angsten, fobieën en stress te overwinnen. Zelfs om je levenskwaliteit te verhogen. En in je persoonlijke ontwikkeling werken NLP-technieken zoals neurolinguïstisch programmeren om je beter te inspireren. En om je te stimuleren positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Alles samen is NLP dan ook veel meer dan alleen maar een psychologische benadering. Eigenlijk is het een persoonlijke reis naar wie je eigenlijk zelf bent en naar empowerment. Kort gezegd: met NLP kun je weer de regie nemen over je leven.