Skip to main content
Fashion

Blijf stijlvol en veilig op de weg: hoe vind je het beste motorjas voor jou

By 11 december 2023No Comments

Als motorrijder is het belangrijk om de juiste motorkleding te dragen. Het biedt namelijk bescherming tegen de weersomstandigheden, maar ook tegen letsel bij een valpartij. Je motorjas is een van de belangrijkste onderdelen van je complete motorpak. Maar hoe vind je de juiste jas en waar moet je op letten als je er eentje gaat kopen? Hieronder lees je daar alles over. 

Draag de juiste motorkleding als je een ritje gaat maken

Dat motorkleding, zoals een motorjas, belangrijk is als motorrijder is iedereen wel bekend, maar waarom? Het biedt namelijk bescherming tegen de weersomstandigheden zoals wind, kou en regen. Maar het levert ook een beschermlaagje als je betrokken raakt bij een ongeval. Een goede jas kan het verschil maken tussen een lichte schaafwond of ernstig letsel. De huid is een groot orgaan van ons lichaam en als we hard ten val komen en mogelijk over het wegdek heen schuiven, kan die behoorlijk toegetakeld worden. Een goed motorpak, waaronder een goede jas, zorgt ervoor dat het letsel beperkter blijft dan zonder goed pak. 

Waar moet je op letten als je een motorjas gaat aanschaffen? 

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je een motorjas kopen gaat. Het is belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan de jas gemaakt is. Is het materiaal duurzaam en biedt het voldoende bescherming? Maar wil je een flexibele jas of juist een stugger exemplaar? Heb je behoefte aan ventilatie of juist aan warmte? Als je voor ventilatie en flexibiliteit gaat dan kan je het beste voor een textiel exemplaar gaan. Hou je meer van stug en warmte? Dan kan je beter kiezen voor leer. 

Naast het materiaal van de jas is het ook belangrijk om te letten op de pasvorm van de jas. Het is de bedoeling dat je voldoende comfort en bewegingsvrijheid hebt tijdens het rijden. Maar hij moet ook strak genoeg zitten om bescherming te bieden. Een jas die te los zit geeft minder bescherming en kan zelfs belemmerend zijn tijdens het rijden. Let daarnaast ook op de lengte van de motorjas. Als de jas te kort is kan het zijn dat je rug onbeschermd is. 

Welke soorten motorjassen zijn er? 

Er zijn veel verschillende motorjassen waar je uit kan kiezen. Het is goed om te gaan voor een balans tussen een goede bescherming maar ook een stijlvolle uitstraling. Je kan gaan voor textiel, kevlar en leer. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen als het gaat om materiaal. Maar je kan ook kijken naar verschillende pasvormen, zoals een massieve jas of juist een heel sportief uiterlijk met rijke kleuren. Ook zit er verschil in de hoeveelheid reflectie en de waterdichtheid van de jas. Let er goed op dat de motorjas past bij de rest van het pak en dat hij goed aansluit op de motorhandschoenen, de broek, maar ook de helm en schoenen. Ga je voor wildere avonturen zoals off-road rijden? Dan zijn daar speciale motorpakken voor, inclusief speciale jassen.