Skip to main content
Huis, tuin en wonen

Handige tips voor als je keukens kopen gaat

By 11 december 2023No Comments

Als je besloten hebt om te kijken voor nieuwe keukens kopen dan ga je een investering doen voor de langer termijn. Een gemiddelde keuken kan zo’n 10 tot 20 jaar mee en kost tussen de 7.000 euro en de 25.000 euro in. Je wilt dan ook veel plezier hebben van je aankoop en niet onprettig werken. Want je besteedt behoorlijk veel tijd in een keuken op een dag. Je maakt er je ontbijt, lunch, diner maar ook tussendoor pak je wat te drinken of nog een snack. Het is dus belangrijk dat je alles bij de hand hebt, het op een logische plek ligt maar je ook genoeg werkruimte hebt. 

Keukens kopen in jouw eigen woonstijl

Het is belangrijk om je keuken te laten passen bij je woonstijl. Je kan je keuken namelijk stijlen in elke vorm die je wilt. Maar om één geheel bij je interieur te krijgen is het belangrijk dat je keuken niet te veel afsteekt als je bijvoorbeeld een open keuken hebt. Natuurlijk is het mogelijk om te spelen met kleuren en afwerking, maar vaak staat een industriële keuken bij een landelijk huis niet. 

Let altijd op je budget

Een budget opstellen voor bij je nieuwe keuken is belangrijk, want je kan als je wilt een keuken bestellen van 40.000 euro maar daar zullen de meeste mensen het budget niet voor hebben. Al vanaf zo’n 5.000 euro kan je keukens kopen. Je kan op allerlei onderdelen van de keuken besparen of juist meer luxe toevoegen. Denk aan de keukenapparatuur, het werkblad, maar ook de keukenkastjes. Je kan ervoor kiezen om niet voor die ultra hippe combi-stoom oven te gaan maar voor een eenvoudiger model. Ook kan je gaan voor een heel duur werkblad van natuursteen dat onverwoestbaar is, maar je kan met een kleiner budget ook gaan voor een gelamineerd blad. 

Om je budget bij het keukens kopen te kunnen handhaven kan je het beste van tevoren een lijst opstellen wat je nodig hebt. Hierin kan je het onderscheid maken tussen wat je absoluut nodig hebt en wat luxe is. Op die manier kan je makkelijker dingen toevoegen en schrappen afhankelijk van waar je in je budget uit komt. 

Let op de opstelling bij nieuwe keukens kopen

De opstelling binnen de keuken is een belangrijk onderdeel als je nieuwe keukens kopen gaat. Want een opstelling maakt of breekt de keuken. Je wilt namelijk de belangrijke driehoek; kookplaat, gootsteen, koelkast, niet onhandig plaatsen. Het is belangrijk dat je er minimaal één meter tussen laat zitten en maximaal acht meter. 

Eet je graag in de keuken? Dan kan je daar bij de opstelling van je keuken rekening mee houden. Hou je niet van veel koken? Dan kan je voor vereenvoudiging kiezen. Kook je juist graag? Dan kan je daar ook rekening mee houden in de opstelling van je keuken door te kiezen voor bijvoorbeeld meer kastruimte. Zo heb je al je spullen bij elkaar en hoef je niet in de rest van je huis spullen bij elkaar te zoeken.